به گزارش خبر گزاري مهر به نقل از سايت اينترنتي آگزيست لاجيك (Axis Of Logic) : پيش از برگزاري نشست سران ناتو در استانبول وهمزمان با سفر جورج بوش رئيس جمهوري آمريكا به تركيه هزاران تن از مردم اين كشور به خيابانها ريختند و به سفر بوش به تركيه و سياستهاي وي در عراق اعتراض كردند .
تمامي در و ديوارهاي استانبول پر بود از پوسترهاي جورج بوش كه از دستانش خون مي چكيد .
اين پوسترها و حادثه بمب گذاري در استانبول كه هفته گذشته چهاركشته بر جاي گذاشت و تظاهرات خشونت آميز عليه نشست ناتو كه از روز دوشنبه آغاز گرديد نشانه هايي از اين مسئله بود كه ديگر خاورميانه اعتقادي به مقاصد و نيات جورج بوش ندارد نظر سنجيها كه از سوي "زاگبي اينترنشنال" انجام شد نشان مي دهد كه اكثر مردم مصر ، عربستان سعودي ، اردن ، مغرب ، لبنان و امارات معتقدند كه انتقال قدرت در عراق چيزي جزء يك اقدام سطحي براي ادامه اشغالگري آمريكا در عراق نيست .
ديدگاههاي متعددي در زمينه ميزان كنترل آمريكا در عراق وجود دارد يكي از اين نظرات اين است كه چگونه آمريكا مي تواند تنشهايي را بين كردها كه خواهان خود مختاري هستند و ديگر جوامع عراق بويژه شيعيان كه نگراني در باره آنها خيلي بيشتر از نگراني درباره خود مختاري كردهاست ايجاد كند .
يكي ديگر از راههايي كه آمريكا مي تواند در عراق آزمايش كند اين است كه فضايي را براي مبارزات انتخاباتي آزاد و حقيقي ايجاد كند تا درآن سياستمداران عراقي بتوانند احساس كنند كه مشروعيت آنان بستگي به حمايت آمريكا از آنان يا از رقباي آنان دارد .
موضوعات پيچيده تر ديگر براي رهبران عراق و آمريكا اين است كه كشورهايي به جزء آمريكا سهم بسزايي در آينده عراق دارند كه موجب شده برخي نفوذ قابل چشمگيري درعراق داشته باشند .
شيعيان عراق كه از هويت هاي عربي و عراقي بر خوردارند موجب شده كه ايران نفوذ زيادي در بين آنها داشته باشد . با وجود اين ايران نفوذ بسيار بالقوه اي در عراق دارد . ايران در زمان حكومت رژيم صدام به بسياري از مخالفان اين رژيم پناه داد كه هم اكنون بسياري از آنان به عراق باز گشته اند . ايران مطمئنا داراي اطلاعات كافي در باره عراق است . ايران همچنين با شيعيان عراق در مورد جلوگيري از پيدايش يك دولت كرد در عراق سهيم است زيرا نگران اين موضوع است كه ايجاد يك حكومت كرد درعراق موجب ناآرامي در مناطق كردنشين خود خواهد شد .
تا كنو ن ايران از اين كه رژيم صدام نابود شده است بسيار خرسند است و مراقب رشد فزاينده فشار براي عقب نشيني نيروهاي آمريكايي از عراق است . هر چند در ماههاي آتي وسوسه براي تحت تاثير قرار دادن انتخابات عراق و شكل دولت آينده عراق بيشتر خواهد شد . اين وسوسه زماني مي تواند افزايش يابد كه روابط آمريكا و ايران دچار تنش بيشتري شود .
كشورهاي عربي نيز سهم مهمي در عراق دارند و حداقل برخي از اين كشورها نامزدهاي مطلوبي براي دردست گرفتن قدرت در عراق دارند عربستان سعودي و امارات هميشه نگران تجزيه عراق هستند نه به اين خاطر كه نگران تاثير آن بر كشور خود هستند بلكه نگران اين هستند كه فروپاشي عراق مي تواند ايران را توانمند كند و نفوذ آن را در عراق بيشتر كند كه اين امر موجب به خطر افتادن منافع منطقه اي آنان خواهد گرديد . چون اكثر جمعيت عربستان سعودي و امارات سني هستند آنان نگران كاهش نفوذ اقليت سني در عراق هستند .
زماني كه يك رهبر سقوط مي كند توازن قدرت در منطقه كم رنگ مي شود اما همسايگان عراق ممكن است احساس نياز كنند كه بايد در اين كشور دخالت كنند زيرا جمعيت آنان عميقا نسبت به سياستهاي خارجي آمريكاو اهدافش در منطقه مظنون هستند .
تركيه به عنوان يك كشور اسلامي غير عربي كه سنتهاي سكولاريسم در آن بسيار قوي بوده و از طرفداران رابطه با غرب محسوب مي شود نمي تواند براي آمريكا مشكل ساز باشد اما اين كشور مسلمان توانسته است با مخالفت با آمريكا قلبها و فكرها را در دنياي اسلام از آن خود كند . در حالي كه احسسات قوي غربگرايانه همچنان در آن موج مي زند اما همچنان احساسات ضد آمريكايي يا احتمالا ضد بوش بطور فزاينده اي در اين كشور قوت گرفته است .
باافزايش موج ضدآمريكايي درمنطقه آشكار گرديد:
از عراق تا تركيه ، ديواري از سوء ظنهاي ضد آمريكايي
پوسترهاي ضد بوش و حادثه بمب گذاري در استانبول كه هفته گذشته چهاركشته بر جاي گذاشت و تظاهرات خشونت آميز عليه نشست ناتو كه از روز دوشنبه آغاز گرديد نشانه هايي از اين مسئله بود كه ديگر خاورميانه اعتقادي به مقاصد و نيات جورج بوش ندارد.
کد خبر 92029
نظر شما